19Juny2018

Sou aquí: INICI Notícies Actualitat Actuacions científiques i tècniques a l'àrea arqueològica de la vila marinera de Pals a la zona de Ràdio Liberty

Actuacions científiques i tècniques a l'àrea arqueològica de la vila marinera de Pals a la zona de Ràdio Liberty

El Cercle Català d'Història i l'empresa SOT Prospecció Arqueològica, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i el Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter, està realitzant un estudi en aquest territori de titularitat estatal.

El Cercle Català d'Història (CCH) ha engegat una campanya d'estudi científic i tècnic a l'espai de Ràdio Liberty. amb l'objectiu d'esbrinar l'extensió i forma que tenia l'antiga vila dels pescadors i mariners de Pals. Aquesta actuació s'està realitzant amb la col·laboració de l'empresa SOT Prospecció Arqueològica, l'Àrea de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya i el Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter i està centrada inicialment en prospeccions geofísiques per delimitació i descripció d'àrea arqueològica amb georadar i geomagnetisme.

D'aquesta manera, l'entitat continua treballant per a la recuperació i valorització de les darreres descobertes d'estructures i vestigis del port de Pals i les instal·lacions de Ràdio Liberty, que estan situades en una zona d’alt valor ecològic. L'estudi, a més, té l'objectiu de recaptar més informació arqueològica en un entorn on també està ubicada la Torre de Pals (Torre Mora), un jaciment protegit i declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.

El consistori posa en valor la feina i recerca del CCH en el seu ferm compromís per aconseguir noves dades i un millor coneixement del patrimoni de la zona, documentació i notícies dels habitants de la Torre de Pals.

Història de Ràdio Liberty

Ràdio Liberty va ser una emissora de ràdio d’ona curta impulsada pel govern nord-americà i finançada per la CIA que durant la Guerra Freda emetia cap als països de l’Europa de l’Est una programació de caràcter anticomunista. Durant anys, l’emissora de la Platja de Pals fou la millor emissora de la xarxa de Ràdio Liberty i una de les més potents del món, amb sis transmissors d’ona curta de 250 quilovats cadascun, que arribaven a 3.000 quilòmetres de distància. Va iniciar les seves emissions des de la localitat de Pals el 23 de març de 1959 i les finalitzà el 25 de maig de 2001, un cop ja havia perdut el seu sentit fundacional amb la fi de la Guerra Freda i el col·lapse de la Unió Soviètica. El Ministeri de Medi Ambient, propietari dels terrenys, va decidir demolir les antenes en una actuació que va tenir lloc el 22 de març de 2006.