17Febrer2019

Sou aquí: INICI Notícies Actualitat Consells durant l’onada de calor

Consells durant l’onada de calor

La Generalitat ha activat el Pla de Protecció Civil per onada de calor i ofereix diverses recomanacions per evitar patir incidents. Beure molta aigua i evitar les hores centrals del dia en són les principals.

Els propers dies viurem la primera onada de calor de l’estiu, amb temperatures que poden arribar als 35 i 40 ºC a l’interior, localment per sobre, i d’entre 30 i 35 ºC al litoral. Així, Protecció Civil ha fet arribar als ajuntaments tot un seguit de consells per la població per tal d’evitar incidents. Us els resumim a continuació:

  • Cal hidratar-se molt sovint, bevent força aigua i evitar beure alcohol i fer àpats copiosos.
  • Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, millor realitzar-les en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.
  • Convé que les persones que treballen a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
  • Igualment és molt recomanable que les persones que surten a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho facin en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
  • Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que, a diferència dels adults, nens i nenes i persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
  • Si no disposeu de ventilador o aire condicionat, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
  • Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, als familiars o veïns grans que viuen sols per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
  • Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

Si necessiteu més informació, podeu consultar la web temàtica de Protecció Civil: http://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/consells_autoproteccio_emergencia/riscos_naturals/onada_de_calor/