24Març2019

Sou aquí: INICI Notícies Actualitat La qualificació de l’estat de l’aigua de la platja de Pals és excel·lent, segons mostrejos de l’Agència Catalana de l’Aigua

La qualificació de l’estat de l’aigua de la platja de Pals és excel·lent, segons mostrejos de l’Agència Catalana de l’Aigua

Les tonalitats verdoses de l’aigua es deuen a la presència d’algues microscòpiques

Les proliferacions de fitoplàncton marí són creixements massius d’algues microscòpiques que viuen a l’aigua. Quan les condicions (temperatura, llum i nutrients, entre d’altres) són les adequades aquestes petites algues creixen fins a concentracions de milions de cèl·lules/L. Segons les espècies, a aquestes concentracions, es poden produir coloracions a l’aigua d’intensitat variable (groguenques, verdes, taronges i vermelloses), pudor, mucílags, entre d’altres. En general es pot afirmar que les espècies que donen coloració formen part de la comunitat fitoplanctònica de la mateixa platja mentre que les que fan mucílags i/o escumes acostumen a trobar-se en aigües obertes lluny de la platja. Allà en desenvolupar-se formen mucílags o escumes que posteriorment, en funció dels vents i les corrents, són arrossegades cap a la platja.

Les tonalitats verdoses de l’aigua no són provocades per causes artificials que hagin empitjorat la qualitat de l’aigua, sinó que es deuen a causes naturals derivades de la proliferació de fitoplàncton, és a dir, a la presència d’algues microscòpiques que es produeixen en aigües tranquil·les i amb temperatures elevades.

Aquestes algues verd-marronoses no alteren la qualitat de l’aigua i no representen  cap risc per als banyistes. Únicament modifiquen la coloració i l’aspecte de l’aigua. Aquest és un fenomen natural  que es produeix cada any a les platges de la badia del Ter i també en altres zones del litoral català.

Proliferacions com aquestes -molt variables en el temps i en l’espai- disminueixen d’intensitat quan hi ha onatge o corrents que les dispersen i quan la temperatura de l’aigua és més freda. Des de l’ACA tots els anys es fan controls de seguiment de fitoplàncton, i a la platja del Grau, cinc cops durant l’estiu.

Fa uns dies, l’ACA va entregar un estudi a l'Ajuntament el qual certificava les immillorables condicions del litoral pel bany i altres activitats. Es van extreure dues mostres de davant dels apartaments Les Dunes i Golfmar II i, en ambdues, els nivells de bacteris de l'aigua detectats es trobaven molt per sota dels mínims establerts.