15Setembre2019

Sou aquí: INICI Notícies Actualitat L'estafa d’iDental afecta les comarques gironines

L'estafa d’iDental afecta les comarques gironines

Un veí de Pals, Jose Luís Soto, explica el seu cas particular a l'Ajuntament.

El cas iDental, un dels més escandalosos de l'Estat espanyol dels últims anys va comportar, des de 2015, milers d'afectats d’estafa i males praxis. Entre aquests, hi ha Jose Luís Soto, veí de Pals i afectat pel tancament i la negligència d’aquesta clínica que prometia tractaments i operacions odontològiques “low cost”, a través d'uns anuncis molt suculents. José Luís Soto explica com, al principi, la clínica feia un pressupost que s'havia de confirmar en només 24 hores. En una primera visita, realitzaven una neteja bucal. Però a partir d’aquí, arribaven els ajornaments de visites i les excuses. Els clients ja havien pagat. De cop i volta, sense avisar, es van tancar clíniques a totes les províncies espanyoles (incloses les de Catalunya, exceptuant Lleida), deixant desemparades 350.000 persones.

L'estafa no només va ser econòmica: també van tenir lloc males praxis i negligències que inclouen casos de probable contagi de VIH o hepatitis. Moltes víctimes, per aquest motiu, s'han hagut de sotmetre's a proves mèdiques extenuants i carregoses. Els afectats s'han constituït en una plataforma, l'ADAFI (Agrupació d'Afectats d'Idental), però se senten desprotegits: “hem recorregut a Sanitat, a Serveis Socials, a les Delegacions del Govern i de la Generalitat, sense cap resultat”, afirma Soto. Ara, programen una sèrie de reunions i trobades amb l'Ajuntament de Girona, per demanar suport i ajuts. Reivindiquen que es revisin els historials i, sobretot, que es dugui a terme un cens real dels afectats. “A les comarques de Girona, calculem que som uns 7.500 enganyats. Però abans de res volem saber exactament quants som”, explica el veí de Pals. En un futur pròxim, Soto i altres membres dels afectats de Girona duran a terme xerrades i ponències per donar a conèixer el seu cas, i portar-lo als tribunals europeus.

A Facebook, existeixen actualment dos grups en el qual s'organitzen: Afectados Idental Gerona. Adafi España o Afectados por Idental Girona. A més, si sou afectats i/o voleu ajudar a la causa, podeu adreçar-vos als següents correus electrònics: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. o bé a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. .