23Maig2019

Sou aquí: INICI Notícies Destaquem NOTÍCIES Actualitat La Via Brava de Pals acull una nedada reivindicativa per la defensa del coral vermell

La Via Brava de Pals acull una nedada reivindicativa per la defensa del coral vermell

L’acció, que tindrà lloc el proper dissabte 9 de juny, forma part del programa d’activitats lúdiques organitzades en diversos punts del litoral català per 20 entitats ecologistes per a commemorar el Dia Mundial dels Oceans

Per commemorar el Dia Mundial dels Oceans i reivindicar-ne la seva protecció i conservació, la Via Brava de Pals acollirà un acte singular. Es tracta d'una nedada per exigir al nou Govern central un canvi de rumb en la gestió pesquera i l’establiment d’una veda total a l’extracció de corall vermell a tota la costa catalana. 

Aquesta espècie de cnidari va ser catalogada l’any 2015 per la UICN en perill d'extinció a la Mediterrània, degut al mal estat de les seves poblacions. En aquest context d’alt risc biològic per a l’espècie, el Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) va atorgar el passat mes de març 12 llicències per extraure corall vermell en aigües exteriors de Catalunya.

Aquest fet va provocar una gran polèmica, tant entre la comunitat científica com en la societat civil, i va motivar una campanya per a la protecció del corall vermell a les costes catalanes. Per protestar contra aquest fet, s'han organitzat prop d’una vintena d’activitats organitzades a diversos punts de les comarques de Girona, Barcelona i Tarragona .

A Pals, en concret, hi ha prevista una nedada reivindicativa prevista a les 11 del matí. La nedada, oberta a tothom, transcorrerà per l’itinerari marí homologat per Vies Braves, a la Platja Gran del municipi. S’iniciarà cap a les 11 del matí i recorrerà un quilòmetre i mig de recorregut de manera segura, aprofitant l’abalisament de la Via Brava del municipi.

Sobre la Via Brava de Pals

Un any més durant tot l’estiu la Via Brava de Pals acollirà cursets de natació guiada i altres propostes per gaudir de l’entorn únic de la platja de la vila. Des de finals de juny fins el 28 d’agost s’organitzaran a la Via Brava de Pals diverses activitats de natació per gaudir del litoral de la vila.

Les Vies Braves són una xarxa pública d’itineraris marins i aigües obertes destinada a la pràctica d’activitats esportives, lúdiques i pedagògiques. En concret, la de Pals transcórrer un quilòmetre i mig de la Platja Gran.

L’itinerari està senyalitzat i abalisat, el que permet gaudir de la natació en aigües obertes i el busseig amb tub (snorkel). A partir del 26 de juny es faran cursets de natació guiada per la Via Brava, totalment gratuïts, d’una hora i mitja de durada. Les inscripcions s’han de realitzar a través d’aquest enllaç.

A més, també s’organitzarà una jornada de natació a la llum de la lluna el 28 de juliol i la Via Brava de Pals acollirà una etapa de la prova NonStop Costa Brava Sud el 4 d’agost, que consisteix en recórrer el litoral nadant durant diversos dies. Aquestes activitats són de pagament. Trobareu totes les activitats que s’organitzen per tot el litoral català en aquest enllaç.