Ajut per a contractar persones treballadores per tenir cura de gent gran o dependent a la llar 

04/09/2020

El 10 de setembre acaba el termini per sol·licitar l'ajut per a contractar persones treballadores per tenir cura de gent gran o dependent a la llar 

  • La mesura del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies té per objectiu fomentar la regularització de la situació administrativa de moltes persones que es dediquen al treball de cura 
  • La quantia de la subvenció és de 2.685 euros, que correspon al cost de la quota de la Seguretat Social que ha d’abonar la persona contractant durant 12 mesos

El proper 10 de setembre finalitza el termini per a sol·licitar l'ajut per a contractar persones treballadores per tenir cura de gent gran o dependent en l’àmbit de la llar del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Aquesta convocatòria de subvencions pretén fomentar la creació de nova ocupació en l’àmbit del treball de cura a la llar. La mesura, pionera a Europa té l’objectiu de fomentar la regularització de la situació administrativa de moltes persones que es dediquen a aquesta feina. La subvenció consisteix en un pagament únic a les persones que ofereixin un contracte laboral per un mínim de 12 mesos a persones que no hagin estat donades d’alta a la Seguretat Social en els darrers 2 anys.

La quantia de la subvenció és de 2.685 euros si el contracte és de jornada completa, aquesta quantitat correspon al cost de la quota de la Seguretat Social que ha d’abonar la persona contractant durant 12 mesos. Aquest pagament s’avança amb una bestreta del 60% a l’inici de la contractació i es tanca amb el 40% restant quan es completa l’any de contracte.

La sol·licitud només es pot tramitar a través d’internet, cal disposar d’un certificat digital o un idCAT d’emissió gratuïta, tot i això hi ha més de 100 entitats de suport per a l’acompanyament i assessorament en el procés de la convocatòria.  

El treball de cura en l’àmbit de la llar

El 90% de les persones que treballen en el sector de les cures són dones i, malauradament, no tenen ni la visibilitat ni el reconeixement que es mereixen. En molts casos fan aquesta feina sense la corresponent relació contractual i les tasques que realitzen no sempre són considerades com una ocupació, malgrat que la normativa actual reconeix el treball de les cures com un àmbit plenament laboral, amb un règim especial dins el règim general de la Seguretat Social.

El treball de cures conforma una part important de l'economia del país- tot i que no prou reconeguda- ja que permet aprendre amb dignitat les necessitats de les persones dependents i, alhora, permet que altres persones puguin exercir les seves professions, contribuint de manera directa i indirecte al desenvolupament econòmic de Catalunya. Ajudar a la regularització d'aquest sector tindrà un gran impacte econòmic, facilitarà l'obtenció d'autoritzacions de residència i treball a moltes treballadores i, en definitiva, contribuirà al progrés de la societat cap a un model econòmic i social més just i equitatiu.

Tota la informació al web curadelallar.gencat.cat o trucant al 012