Crema de restes vegetals i la nova normativa de residus

20/10/2022

Arrel de les diferents informacions aparegudes als mitjans de comunicació sobre la prohibició de la crema de restes vegetals, us informem del següent: 

El 8 d’abril de 2022, les Corts Generals van aprovar la Llei 7/2022 de «Residuos y suelos contaminantes para una economia circular» (BOE núm. 85, de 9 d’abril de 2022). L’article 27 d’aquesta llei especifica que NO està permesa la crema de residus vegetals generats en entorns agrícoles o silvícoles. Només de caràcter excepcional i motivat, es permet sol·licitar autorització per cremes vegetals per evitar la propagació de plagues i per prevenció d’incendis.

Des de l’Ajuntament de Pals hem mostrat la nostra preocupació a la Generalitat de Catalunya envers els efectes que pot comportar aquesta limitació a la gestió forestal i de residus al nostre municipi.

La setmana passada, des dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural , ens van informar que s’ha aprovat per ponència, una esmena a la Llei de la PAC, (article 27.3) que en principi derogarà aquesta prohibició de crema de restes vegetals. Però fins que aquesta llei no estigui aprovada i publicada al BOE, continua vigent la prohibició de crema de restes vegetals. 

Es preveu que al gener del 2023 s’hagi pogut publicar aquesta derogació.La Generalitat de Catalunya ens ha informat també que les activitats professionals que vulguin acollir-se a l’excepció per motius fitosanitaris o de risc  d’incendi  forestal, podran sol·licitar-ho telemàticament a partir dels propers dies al següent enllaç: tràmit online per professionalsA l’espera d’aquesta derogació de la prohibició de crema de restes vegetals, que tot apunta que tindrà lloc a principis de 2023, des de l’Ajuntament de Pals s’aconsella a les persones propietàries d’horts i jardins que necessitin desfer-se de restes vegetals que les portin a la Deixalleria Municipal. 

Des de l’Ajuntament seguirem de prop com evolucionen aquests canvis normatius i us anirem informant puntualment.