Es cancel·la la XXV plantada tradicional de l'arròs

16/06/2023

La decisió es pren a causa de la situació de sequera que viu el territori i en suport i solidaritat amb als pagesos del municipi que estan patint les greus conseqüències d’aquesta situació .

L'Ajuntament de Pals anuncia avui la cancel·lació de la XXV Plantada tradicional de l'arròs al Mas Carles, programada, en un principi, pel 17 de juny. La situació d'alerta per sequera que es viu a gran part del territori i la greu crisi que està patint el sector primari i en conseqüència els agricultors locals, ha motivat l'equip de govern a prendre la decisió. 

Segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua, les reserves actuals dels embassaments a Catalunya estan al 25% de capacitat. S'han aplicat plans d'emergència a tots els municipis que impliquen restriccions en l'ús de l'aigua tant en l'esfera pública com en  la privada. El consum d'aigua per habitant i dia està limitat i es prohibeixen actuacions que requereixen una pèrdua de recursos hídrics considerable. Així doncs, amb la voluntat de ser coherents amb el context actual i per complir amb l'aplicació de les mesures antisequera, l'Ajuntament de Pals decideix cancel·lar la plantada tot esperant  que l'any 2024 el sector agrícola s’hagi pogut recuperar d’aquesta situació tan inquietant i això ens permeti tornar a recuperar activitats tan vinculades a la història del nostre poble com son la plantada i sega tradicional. Per veure les imatges de la Plantada 2022, cliqueu AQUÍ. 

Amb aquesta decisió de suspendre un acte tan esperat, l'Ajuntament de Pals vol mostrar tot el seu suport als productors d'arròs locals, que enguany només podran cultivar la meitat de la producció i sense possibilitat de fer ús dels camps no usats per altres plantacions.

El sector dels arrossaires i l’Ajuntament de Pals demanen ajudes a la Generalitat, govern de l’Estat i UE per compensar les pèrdues i per adaptar els conreus al nou escenari climàtic. Insten a definir com més aviat millor un pla d’ajudes que compensi la davallada de la producció d’aquest any i definir mesures de xoc d’aportacions directes per compensar als productors i assegurar la viabilitat de les terres. Esperem que finalment siguin escoltats.

 

 

  • Arros