Es detecta la presència d'una nova espècie invasora: el bernat marró marbrejat

20/10/2020

Durant aquests darrers dies, en alguns municipis de les comarques gironines, i a tot Catalunya, s'està detectant la presència del bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys), una espècie invasora que per passar l'hivern sol refugiar-se a edificis, magatzems o llars.

A la tardor, és quan aquest bernat busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar-hi l’hivern; tot i que és molest i crea alarma, no pessiga les persones i no representa cap risc per a les persones ni els animals.

Aquests insectes es poden capturar amb relativa facilitat amb un aspirador o escombrant-los a primera hora del matí o a darrera hora del dia, ja que en aquests moments es mouen més lentament perquè la temperatura ambiental és més baixa; al migdia, estan més actius, costen més de capturar i volen. Un cop capturats, es poden submergir en aigua i sabó o, simplement, deixar-los dins d’una bossa exposats al sol. No és recomanable l’ús de productes insecticides.

Per aquest motiu, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya està duent a terme un seguiment exhaustiu d'aquesta nova plaga. Per això, s’ha editat una guia tècnica per conèixer millor aquest insecte i els mètodes de control més eficaços.

Accediu-hi a través dels següents enllaços:

Fitxa de la plaga

Tríptic informatiu

Guia tècnica per a la indetificació de l’ Halyomorpha halys

Si detecteu la seva presència, poseu-vos immediatament en contacte amb:

Serveis Territorials a la Bisbal

97.245.43.10

abemporda.daam@gencat.cat

.