L’Ajuntament conjuntament amb altres agents del territori s’oposa a l’enderroc de Ràdio Liberty

13/07/2021

L’Ajuntament de Pals conjuntament amb altres agents del territori s’oposa a l’enderroc de les edificacions de Ràdio Liberty

  • L’Ajuntament de Pals conjuntament amb les entitats locals Salvem la Platja de Pals, Cercle Català d’Història i Museu Virtual Ràdio Liberty, aposten per reconvertir l’espai en un referent històric i natural de la zona.

Es treballa conjuntament amb l’objectiu de rehabilitar part dels edificis per convertir-los en un espai on fomentar la preservació, divulgació i difusió d’unes instal·lacions úniques al món tan a nivell històric i arqueològic com natural, cultural i fins i tot d’enginyeria mecànica. Es tracta d’un espai que ha tingut una preservació important i cal que s’escoltin les propostes que permetin un desenvolupament sostenible a nivell econòmic, i ecològic i reforçar l’enorme potencial que té.

L’objectiu és consensuar una proposta per a la creació d’un espai multidisciplinari que podria incloure diferents sales d’exposició i recerca històrica, centres de recerca universitària, sales de congressos, centre d’interpretació del Parc Natural del Montgrí les Illes Medes i el Baix Ter, etc. Aquests projectes fan referència únicament als edificis que hi ha l’actualitat, que representen un percentatge molt reduït de la totalitat de l’espai de Radio Liberty. El fet que hi hagués projectes relacionats amb l’entorn, facilitaria un adequat manteniment d’aquest singular espai protegit, de gran valor ecològic, que el fa únic a la nostra costa que sens dubte ajudaria a un adequat manteniment de l’espai natural no construït.

En definitiva, demanen un projecte que dignifiqui un vestigi de la història viva de casa nostra, amb la premissa de renaturalitzar i protegir els hàbitats. Destaquen que s’oposen a l’enderroc i emplacen les administracions supramunicipals a escoltar el territori, a aturar la licitació de l’enderroc i a valorar les propostes plantejades, algunes d’elles provinents de capital privat, amb consonància a les idees plantejades per l’Ajuntament i les diverses entitats. Hi ha la disposició d’iniciar mobilitzacions per tal de defensar el posicionament de l’Ajuntament i de les entitats, remarcant que les administracions han d’estar al servei de la població que viu al municipi i cal escoltar i atendre les seves necessitats.

Tots els agents participants comparteixen la idea que les estructures arquitectòniques de Ràdio Liberty són de gran valor patrimonial i cultural i un llegat històric que es pot convertir en un punt d’atracció i de dinamització sostenible basat en la descentratlizació i la desestacionalització turística, que a més podria comptar amb capital privat.

La propera reunió de treball, amb totes les parts implicades sumades a la iniciativa, es portarà a terme a l’Ajuntament de Pals, el proper divendres 23 de juliol, per tal de poder presentar una alternativa a l’enderroc.

  • Ràdio liberty