L’Ajuntament de Pals està al costat de les persones durant el període de confinament

03/04/2020

Us recordem que el telèfon d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament està actiu en l’horari d’oficina ( 972 63 61 61) i fora d’aquest s’ha de trucar a la Policia Local (972 66 77 77)

Els Serveis Socials de l’Ajuntament de Pals, juntament amb els cossos de Seguretat Ciutana, la Policia Local i Protecció Civil, han activat un seguit de mesures per atendre a persones amb situació de vulnerabilitat que es veuen afectades per les mesures adoptades per les autoritats amb l’objectiu d’evitar el contagi i la propagació del coronavirus. S'està fent un seguiment de totes les persones en situació de vulnerabilitat al municipi i les mesures adoptades s’encaminen a detectar les necessitats específiques de les persones grans o els altres col·lectius de risc  i activar el màxim de recursos en cas de necessitat.

Així, les principals actuacions que s’estan portant a terme des de l’Àrea d’Acció Social (sobretot els serveis socials municipals) conjuntament amb el cossos de Seguretat Ciutadana, Policia Local i Protecció Civil, des del passat 18 de març, són:

  • Seguiment periòdic via telefònica dels veïns i veïnes de Pals en situació de dependència o risc social, així com de gent gran, per conèixer la seva situació i les seves possibles necessitats. En cas de no aconseguir resposta, es realitza una visita amb el cotxe patrulla al domicili per comprovar l’estat de la persona/es.
  • Entrega a les persones i famílies beneficiàries dels lots de productes del Banc d’Aliments de Palafrugell.
  • Lliurament de la targeta moender que gestiona el Departament d'Educació de la Generalitat i que van adreçades als nens que tenen concedida una beca menjador que aquest curs, 2019-2020. A Pals hi ha un totl de 18 famílies. La targeta està recarregada amb 4 euros/dia/infant corresponent a un àpat per cada dia lectiu que romanguin tancats els centres educatius, amb una càrrega inicial de 40 euros, tot i que es contempla la possibilitat de recàrrega.
  • Distribució d’una donació d’aliments que una persona va fer a Càritas de Pals i que es va concedir a 13 famílies que són o han sigut usuàries dels serveis de Càritas.
  • Realització de compres de productes bàsics i essencials amb lliurament als domicilis a persones en situació de risc i vulnerabilitat.
  • La primera setmana, després del tancament de les escoles, l’Àrea de Serveis Socials va contactar amb totes les famílies en situació de vulnerabilitat i ara resta pendent concretar el mecanisme per fer arribar el material i les tasques escolars aquelles famílies que no disposen de recursos per connectar-se online.
  • Des dels Serveis Socials, també s’està fent una important tasca de seguiment, posant especial èmfasi en la gent gran i en situació de vulnerabilitat. Es segueix prestant el servei d’atenció a domicili, únicament s’ha deixat d’anar a determinats habitatges a petició de la persona usuària. Es mantenen els ajuts  que es feien periòdicament, en funció de les necessitats de les famílies i en funció del criteri de serveis socials, per aquelles necessitats bàsiques que puguin no quedar cobertes.

A més, es reforçarà la resposta davant  les demandes dels veïns i les veïnes com a conseqüència de la crisi del coronavirus en aquelles situacions que així ho requereixin. Per això, en cas de necessitat, cal posar-se en contacte amb Serveis Socials al telèfon 639 028 243, de dilluns a divendres de 09 a 14 hores.

També des de l’Ajuntament s’està fent difusió de la campanya de sensibilització “Establiment segur contra la violència masclista". L’objectiu és que les dones en situació de violència masclista comptin al llarg del confinament amb el suport i la informació per trucar al 900900120 o al 112.

Pel que fa a l’Àrea de Sanitat, en aquests propers dies es repartirà als establiments municipals oberts al públic uns cartells amb les normes bàsiques d'autoprotecció que se'ns ha fet arribar des de Dipsalut, dirigits especialment als clients, amb les mesures que s’han de respectar alhora de fer la compra. A més s’ha intensificat la neteja i la desinfecció d’espais públics d’ús freqüent, com les àrees dels contenidors, per evitar la propagació del virus.

Des d’aquestes línies volem agrair la col·laboració i el treball immens que fan tant la Policia Local com els voluntaris i voluntàries de Protecció Civil de Pals en coordinació amb l'àrea de serveis socials, per poder desenvolupar totes aqestes tasques. Moltíssimes gràcies per tot!