Mesures als embornals per prevenir l'aparició de mosquits tigre

12/05/2021

Ahir dimarts 11 de maig l'Ajuntament de Pals va realitzar un tractament contra el mosquit tigre

Aquest tractament preventiu es va aplicar directament als embornals que poden retenir aigua i la seva finalitat és la d'eliminar les larves de mosquit i evitar que els ous o larves de l’insecte es converteixin en mosquits adults.

L'augment de les temperatures i les pluges han suposat la reaparició d'un dels insectes habituals al nostre territori des de fa uns anys. El mosquit tigre és un insecte que no només causa dolor amb les seves picades sinó que també és transmissor de malalties, com el dengue. Per això, des de l’àrea de Medi Ambient es fa una crida per ajudar a minimitzar els riscos que suposa la seva presència.

Què hem de fer per evitar els focus de cria del mosquit tigre

  • Buidar i mantenir qualsevol recipient de l’exterior que pugui acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats de sota els testos, safareigs, pneumàtics, ornaments de jardí, etc.
  • Els dipòsits o bidons que s’utilitzen per recollir aigua pel rec han d’estar coberts amb una tela mosquitera prima o ser buidats i assecats una vegada a la setmana com a mínim
  • Evitar les acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguàs. Els embornals del jardí que acumulin aigua es poden tapar amb una tela mosquitera per tal d’evitar que el mosquit entri i hi posi els ous. També es recomana netejar-ho una vegada a la setmana tirant-hi aigua a pressió.
  • Vigilar les basses petites, buidar-les dos cops per setmana o cobrir-les amb una tela mosquitera. També es recomana introduir peixos (per exemple la carpa comuna) a les basses, sent un mètode biològic d’eliminació de les larves de mosquit.
  • Mantenir cobertes les piscines mentre no s’utilitzen. Les piscines de plàstic s’han de buidar periòdicament, i si no es fan servir cal retirar-les.
  • També cal tapar els forats dels troncs i les branques dels arbres amb sorra.
  • Canviar molt sovint l’aigua de les plantes que viuen en aigua i la dels plats dels animals domèstics.