Nota de condol per la mort d'Antoni Vila Casas, empresari i mecenes cultural estretament vinculat a Pals

16/09/2023

NOTA DE CONDOL PER LA MORT D’ANTONI VILA CASAS, EMPRESARI I MECENES CULTURAL ESTRETAMENT VINCULAT A PALS


Antoni Vila Casas va néixer l’any 1930, fill d’una família d’empresaris del tèxtil. Va estudiar farmàcia i l’any 1960 va fundar Laboratoris Prodesfarma, que més tard es va fusionar amb Laboratoris Almirall.

Mecenes d’iniciatives culturals, el 1986 va crear la Fundació Vila Casas i des d’aleshores ha portat a terme la rehabilitació d’espais i edificis emblemàtics i l’obertura de diversos museus d’art com el Palau Solterra a Torroella de Montgrí o el Museu de Can Mario a Palafrugell. Abans, però, havia obert un petit museu d’escultures a Pals, a Ca la Tona. Va rebre la Gran Creu de l’Ordre del Mèrit Civil el 1999 i la Creu de Sant Jordi el 2004. Apassionat de l’art, la cultura i el país, fou un dels col•leccionistes més importants de casa nostra.

Cal destacar el compromís per preservar i apropar la cultura a la identitat del nostre municipi. Juntament amb Francesc Jover i Xavier Millet van comprar l’edifici de Ca la Pruna amb l’objectiu de protegir l’encant i la història del nucli de Pals. El van cedir a l’ajuntament i es va rehabilitar per convertir-lo en Casa de Cultura. Malauradament quan es va inaugurar la nova sala d’actes ja no va poder assistir-hi per malaltia.

L’Ajuntament de Pals vol expressar el seu condol alhora que trasllada a familiars i amics el més sincer suport i acompanyament.