Oberta la consulta pública sobre el desenvolupament d'energies renovables al territori

24/05/2023

Hi poden fer aportacions la ciutadania, les entitats, organitzacions i empreses catalanes.

La Generalitat posa a disposició de tota la població la consulta pública per a l'elaboració del Pla Territorial Sectorial per al Desenvolupament de les Energies Renovables a Catalunya, el PLATER. Es tracta d'un espai d'interlocució entre la població i l'administració per recollir propostes de canvis, necessitats i opinions sobre la implantació al territori català de, fonamentalment, parcs eòlics i plantes fotovoltaiques amb l'objectiu d'assolir la sobirania energètica de Catalunya, basada en energies verdes autòctones i la neutralitat climàtica. Fins al 4 de juny estarà oberta la plataforma perquè qualsevol persona, entitat, organització o empresa aporti el seu punt de vista a la construcció del Pla Territorial.

La transició energètica de Catalunya prevista en l'Horitzó 2050 preveu la instal·lació d'un gran nombre de projectes energètics. Concretament, estableix que l'objectiu d'energia eòlica terrestre i solar fotovoltaica a terra és de 23.136 MW i 19.394 MW, respectivament. Mentre que en l'actualitat, el desplegament real durant l'any 2021 era de 1.271 MW i 95,9 MW, respectivament. El repte per assolir la xifra plantejada és majúscul i requerirà la implantació d'un gran nombre de projectes en una elevada superfície terrestre. Per aquest motiu, l'administració ha creat un pla territorial que ordeni el desplegament i tingui en compte els criteris de protecció mediambiental, paisatgística i urbanística, entre altres.

El pla té com a objectiu principal garantir el futur sistema energètic basat en renovables, però també assegurar la participació de la ciutadania en la definició del model energètic de país. Per això, fins al 4 de juny es pot aportar opinions, visions i propostes a la consulta prèvia del PLATER, amb la intenció de fer encaixar una implantació efectiva, el compliment dels objectius de Catalunya per l'assoliment de la sobirania energètica i el conjunt de necessitats exposades per la ciutadania.

Per a més informació i per participar en la consulta, podeu accedir a l'enllaç.

Consulta per a entitats

En paral·lel, l'Institut Català de l'Energia obrirà en pocs dies la consulta preliminar a entitats, empreses i administracions afectades per l'Avaluació Ambiental Estratègica per fer al·legacions, comentaris i aportacions al Document Inicial Estratègic. Es tracta d'un informe que pretén proporcionar tota la informació i especificacions establertes a la legislació per tal d'iniciar el procediment d'avaluació del PLATER. El procés serà llarg i constarà de diverses consultes. La informació estarà disponible en pocs dies.

  • Plaques solars