Pals celebra la 24a plantada de l’arròs

20/06/2022

Durant tot el cap de setmana, 18 i 19 de juny, Pals ha acollit diverses activitats en el marc de la 24 edició de la plantada tradicional de l’arròs. L’acte central de la celebració va ser, un any més, el dissabte al matí al Mas Carles, on desenes de persones van poder gaudir d'un viatge amb el Xiulet de Pals, d’un esmorzar, d’un taller de cistelleria, d'una passejada amb ponis i de la demostració de la plantada més tradicional de l’arròs. També es podia adquirir Arròs de Pals, cervesa d'arròs i degustar els vins del celler local Mas Geli.

La regidora de Promoció Econòmica, Sílvia Monar, va explicar que la tradició de Pals amb l’arròs “es remunta al segle XV” i que “la plantada ensenya com els nostres avantpassats, que eren els que s’hi dedicaven conreaven l'arròs,  ho feien manualment amb els peus ficats a l'aigua; després es va mecanitzar i, evidentment, tot això va desaparèixer, però volem que els pagesos més veterans mostrin el procés original i ensenyin al jovent i a les noves generacions a fer-ho com es feia abans perquè no es perdi aquesta tradició tan arrelada a la nostra vila".

Per la seva banda, l’alcalde del municipi, Carles Pi, va detallar que després de 24 edicions, “el que volem fer ara és donar-li més visibilitat al producte que es conrea a Pals i que compleix tot el cicle aquí”, i és que “l’arròs és un producte que va associat amb el municipi i de gran rellevància. Parlar d'Arròs de Pals és parlar de producte local de qualitat, tradició i història".

Més enllà de la mostra de la plantada, la XXIV edició també va comptar, dissabte a la tarda, amb una visita guiada als arrossars que incloïa l'observació d'ocells per poder conèixer millor les espècies que habiten als arrossars de la vila i, diumenge al migdia,  el Planta't a Pals del 2022,  va finalitzar amb una passejada apeu pels arrossars i un taller d'estampació floral.

Des de l’Ajuntament i l’àrea de Promoció Econòmica, volem donar les gràcies a tothom que ha participat a alguna de les activitats i també a les empreses locals que ens han fet arribar les seves propostes i ofertes.  

Esperem retrobar-nos l’any vinent a la 25a edició!