Pals commemora el 28J, Dia Internacional per l'alliberament LGBTIQ+

27/06/2024

Pals se suma un any més a la commemoració del 28J, Dia Internacional per l’alliberament LGBTIQ+. El mateix dia 28J a les 12 h es llegirà el manifest davant de l'ajuntament.

El 28 de juny és el dia de referència per a la reivindicació dels drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals, i commemora els fets ocorreguts el 1969 a Nova York arran d'una batuda de la policia al bar d'Stonewall Inn i que va marcar l'inici de l'alliberament homosexual.


De fet, l'Ajuntament ja ha penjat la bandera irisada per tal de reivindicar i defensar els drets del col·lectiu LGBTIQ+ i, atesa la gran presència de LGBTI-fòbia a casa nostra, fa una crida a tota la ciutadania a implicar-se en la defensa de la plena igualtat i en la lluita contra la discriminació cap aquest col·lectiu, perquè aquesta és una realitat que ens interpel·la a totes i tots.

El 28 de juny de 1969 a Nova York es van fer els primers passos de l'activisme LGTBIQ+, que van marcar un abans i un després en la lluita per la tolerància i la igualtat, tant social com jurídica, de totes les persones, amb independència de la seva orientació sexoafectiva i identitat sexual i de gènere.
No obstant els canvis socials i polítics aconseguits pel col·lectiu LGTBIQ+, existeix un discurs reaccionari molt fort, i les xifres i la intensitat de la violència (institucional, simbòlica, física...) tendeixen a augmentar cada any, fins al punt que la Generalitat atén dos casos al dia d'LGTBIQ+-fòbia, i s'estima que un 80% dels casos no es notifiquen mai.
Aquesta realitat mostra la necessitat de continuar donant visibilitat a la diversitat, situant-la en el centre del debat sociopolític per tal de garantir la igualtat efectiva i real del col·lectiu LGTBIQ+.

  • 28j