Pals commemora el dia de la Fibromiàlgia

10/05/2024

El 12 de maig es commemora el dia mundial de la fibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica i d'altres Síndromes de Sensibilització Central.

Com cada 12 de maig, l’Ajuntament de Pals participa en la commemoració del Dia Mundial de la fibromiàlgia, de la síndrome de fatiga crònica i d’altres síndromes de sensibilització central (SSC). La data d’aquesta celebració commemora el naixement de la infermera Florence Nightingale, es pensa que va sofrir fibromiàlgia o síndrome de fatiga crònica durant gran part de la seva vida, i va passar la resta de la seva vida al llit.

Enguany, s’impulsa de nou la campanya #CatalunyadeBlau per contribuir en la visibilització d’aquestes malalties cròniques i complexes, que afecten el sistema nerviós, immunològic i endocrí i poden arribar a ser invalidants. La rotonda del Vaixell lluirà il•luminada per reivindicar el ple reconeixement de les SSC i pal•liar l’estigmatització existent.

Amb el nom de la Síndrome de Sensibilització Central s’identifiquen un conjunt de més de 50 malalties que presenten alguns símptomes (i fisiopatologia) comunes i, sovint, persones que tenen algunes d’aquestes malalties en poden acabar tenint una altra.

Entre aquestes síndromes, es troba la fibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica-encefalomielitis miàlgica (SFC-EM), la sensibilitat química múltiple (SQM) i l’electrohipersensibilitat (EH). Els símptomes no són visibles, però l’impacte en la vida de les persones que els pateixen pot ser devastador. Afecten diferents sistemes del cos i es caracteritzen per una sensibilitat accentuada davant certs factors, com ara medicaments, estrès, infeccions, o productes químics, que es manté en el temps malgrat la desaparició de l’estímul que l’ha provocat. Veuen minvada la seva qualitat de vida i poden patir incomprensió en l’entorn familiar, social, escolar, laboral i, sovint, en el sanitari. Requereixen, a més, d’un tractament multidisciplinari per a la millora de la salut, l’autonomia i el benestar de les persones afectades.