Pals commemora la Diada Nacional de Catalunya

10/09/2020

DIADA DE CATALUNYA 2020

Les Diades Nacionals són moments de reflexió, d’afirmació de pertinença i també de mirada al passat, al present i al futur

Un any més la Diada Nacional de Catalunya es produeix en un context de manca de drets i llibertats, amb l’encara vergonyosa existència de preses i presos polítics, d’exiliats i exiliades, i amb un sistema repressiu contra la dissidència política

Cada 11 de setembre no commemorem una derrota sinó la capacitat de resiliència d’un poble, d’un país, davant les adversitats i els atacs per part d’aquells qui ens volen en silenci. Celebrem la perseverança i la tenacitat per sobre de l’opressió, de l’esperança per damunt de la por.


El municipalisme català sempre ha estat, està i estarà compromès amb les llibertats de les nostres veïnes i veïns; som un baluard democràtic al servei de la gent. Som el primer esglaó del país, les parets mestres d’una societat més lliure, democràtica i moderna. Perquè justament el país no és sinó la suma de les diversitats que ens fan ser poble, la conjunció plural i enriquidora de persones, sensibilitats, visions compartides i horitzons d’esperança.

Precisament aquesta és la definició de poble o ciutat, el conjunt d’homes i dones lliures, que formen part d’una comunitat, que se’n senten i volen treballar pel progrés, la cohesió i la llibertat de les persones que en formen part.


Els pobles i ciutats hem tornat a demostrar, en un context d’extrema dificultat i ple d’adversitats, que ser al peu del canó és la nostra manera d’entendre el servei públic, que els regidors i regidores i alcaldes i alcaldesses són la columna vertebral d’un país que davant els reptes, dificultats i problemes s’esmerça en esdevenir útils per a la ciutadania. Aquest és el camí que fa anys que el municipalisme emprèn i que estem fermament convençuts en seguir fent.


La Diada Nacional també és moment d’alçar la veu i reivindicar més i millors eines, recursos i autonomia pels nostres pobles i ciutats, perquè només així, des de la necessària i eficaç proximitat, podrem contribuir a l’horitzó de pau, de progrés social i econòmic, i de llibertat que ens aplega a totes i a tots cada Diada Nacional.

Dit això, m’agradaria fer esment a una tradició de fa ja molts anys i que enguany malauradament no s’ha pogut portar a terme com és la tradicional pujada a Quermany que organitzava l’ACE el Pedró i l’Ajuntament de Pals. Un cop dalt de Quermany la persona de més edat i el més petit hissaven la senyera tot entonant els Segadors. Un simbolisme, òbviament, però representava molt per a tots nosaltres en un dia tant nostre com és l’11 de Setembre. Així cada 11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya, tenim l’ocasió a casa nostra de recordar qui som i d’on ve el poble català.

 

Tot i això, enguany les circumstàncies actuals i el risc de contagi ens han obligat a anul·lar totes les activitats que teníem previstes per aquest setembre. És un gest de responsabilitat social que esperem que entengueu.

 

Des de l’Ajuntament de Pals us animem doncs a penjar la senyera als vostres balcons i demanar-vos que si pugeu a Quermany a títol personal ho feu respectant totes les mesures de seguretat.

I esperem que l’any vinent de nou puguem commemorar l’onze de setembre com marca la nostra tradició defensant la memòria d’aquells que fa tres segles ho van donar tot en la defensa del nostre país, les nostres institucions i els drets i llibertats de la nostra gent. I també per subratllar la voluntat de ser del nostre poble que, més de 300 anys després, defensa les seves institucions i els drets i llibertats de la seva gent.

 

Bona diada veïns de Pals! Visca Catalunya!

 

Carles Pi

Alcalde de Pals