Pals dins dels municipis que flexibilitzen les mesures per tenir menys de 10.000 habitants

23/05/2020

 A partir del 22 de maig, mitjançant el Orden SND/427/2020, de 21 de mayo, por la que se flexibilizan ciertas restricciones derivadas de la emergencia sanitaria provocada por el COVID-19 a pequeños municipios y a entes locales de ámbito territorial inferior, s’han flexibilitzat les restriccions d’activitats als municipis i ens territorials inferiors a municipis que tinguin fins a 10.000 habitants i una densitat de població menor de 100 habitants per quilòmetre quadrat.

Aquesta flexibilització de les mesures afecta a Pals perquè compleix les mesures. Això vol dir que, tindràs més llibertat. T’expliquem exactament quines activitat estan permeses des del 22 de maig a Pals:

 Lliure circulació, passejades i esport

Hi ha llibertat de moviment i reunió per tota la regió sanitària en grups de 15 persones màxim per qualsevol motiu, no només les activitats essencials. Pots sortir amb menors, a passejar i a fer esport a l’hora que vulguis.  En les sortides dels menors de 14 anys, no s’aplica el límit d’un adult amb 3 nens: poden sortir tots els convivents en un mateix domicili.

Pots practicar activitat física al terme municipal o a una distància màxima de 5 km dins de la mateixa regió sanitària o àrea bàsica de salut incloent els municipis de Regencós, Torrent, Palau-sator que compleixen els mateixos requisits

Bars i restaurants

Els bars i els restaurants poden obrir els menjadors interiors amb un aforament del 40% i les terrasses poden obrir al 50% de les taules, sempre amb una distància mínima de 2 metres per taula i assegurant la distància interpersonal. El consum sempre haurà de ser a les taules, però mai en autoservei.

Això vol dir que ara pots anar a dinar a l’interior d’un restaurant, no només a una terrassa. S’aconsella la reserva anticipada.

També poden obrir les estacions d’autoservei sempre que tinguin pantalles i les racions que ofereixin siguin individuals.

Continuen tancats, però, les discoteques i els bars d’oci nocturn.

Es mantenen les normes d’higiene:

 • Cal netejar entre clients
 • Les estovalles han de ser d’un sol ús o s’han de netejar en calent
 • No poden haver-hi cartes o menús en paper
 • La vaixella s’ha de desar en recintes tancats
 • No es poden oferir productes d’autoservei, com argolles de tovallons

Vetlles, enterraments i llocs de culte

Les mesures que s’apliquen són com a la fase 2:

Vetlles i enterraments: Es poden fer a qualsevol tipus d’instal·lacions amb un límit màxim de 25 persones a l’aire lliure i 15 en espais tancats. Poden ser persones que no convisquin juntes. Cal mantenir la distància mínima de seguretat de 2 metres, higiene de mans i ús de mascareta.

Llocs de culte: Es permet l’assistència sempre que no se superi la meitat de l’aforament i es compleixin les mesures de seguretat i higiene. Dins de l’espai disponible, cal mantenir una distància de seguretat de mínim un metre entre persones i és obligatori l’ús de mascareta i higiene de mans.

Biblioteques

Les mesures que s’apliquen són com a la fase 2:

 • Poden obrir les biblioteques públiques i privades amb els serveis de préstec i devolució d’obres,.
 • També pots fer consultes a la sala, als ordinadors o als catàlegs d’accés públic en línia o de fitxes, així com llegir llibres a la sala però només a un terç de l’aforament.
 • Continua prohibit, però, accedir a les sales infantils i les col·leccions de lliure accés estaran tancades.

Mercats a l’aire lliure

Poden obrir els mercats a l’aire lliure o ambulants si els ajuntament ho permeten.

Serveis i prestacions socials

Els ajuntaments han de garantir que es posen en marxa tots els serveis i prestacions socials, que han d’estar oberts i disponibles per a l’atenció presencial.  

Cal garantir l’accés als serveis de teràpia, rehabilitació, atenció primerenca i diürna per a persones amb discapacitat i/o en situació de dependència.

A més, els ajuntaments també han de garantir el transport dels habitants a aquests municipis per accedir als serveis socials.

Esport federat

Pel que fa a la pràctica d’esport, es permet fer:

 • Entrenaments bàsics a lligues no professionals federades: individuals
 • Entrenaments totals a les lligues professionals: Grups fins a 14 jugadors
 • Competicions a lligues professionals.

Pel que fa a les instal·lacions, es permet obrir amb un 30% d’aforament:

 • Les instal·lacions esportives cobertes només per a esportistes d’alt nivell, d’alt rendiment, professionals, federats, àrbitres, jutges i personal tècnic federatiu.
 • Les piscines per a ús exclusivament esportiu i només un nedador per carril, amb prioritat per als federats d’esports aquàtics.

Pots utilitzar els vestuaris i entrenar de manera individual o en parelles si l’esport no exigeix contacte.

Les instal·lacions esportives a l’aire lliure també estan obertes amb cita prèvia per a tots els esportistes, federats, professionals o no.

https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2020-4911

 

Informació addicional