Pals es tenyeix de groc amb motiu del Dia Mundial de l’endometriosi

14/03/2022

L’Ajuntament de Pals s’adhereix a la campanya de conscienciació de l'Associació d’Afectades d'Endometriosi i aquest vespre, a partir de les set, l'escultura del vaixell que hi ha a la rotonda de l'entrada sud del municipi s'il·luminarà de color groc per a commemorar el Dia Mundial de l’Endometriosi, malaltia ginecològica que afecta una de cada deu dones en edat fèrtil. Cada 14 de març es vol donar visibilitat a una patologia que pateixen les dones i que sovint s’ha ignorat. És la malaltia ginecològica més freqüent i sovint se’n retarda el diagnòstic.

És una malaltia crònica en la qual l’endometri, que és el teixit que recobreix l’úter, creix i s’implanta fora de la cavitat original. Sovint té un impacte important en la qualitat de vida de les dones que la pateixen.

Més informació sobre l’endometriosi: https://canalsalut.gencat.cat/ca/detalls/article/Endometriosi

Què és l'endometriosi?

L’endometri és el teixit que recobreix l’úter, creix i s’implanta fora de la cavitat original. Acostuma a afectar el peritoneu pelvià, els ovaris, les trompes de fal·lopi i la resta de la regió pelviana, incloent-hi l’intestí, la bufeta i el recte.

Aquest teixit desplaçat respon, com el de l’úter, a les hormones que produeixen els ovaris durant el cicle menstrual, és a dir, prolifera, es desprèn i es descama durant la menstruació.

Aquesta descamació, que no pot ser exterioritzada del cos, produeix quists ovàrics, nòduls i adherències.

Símptomes

La freqüència i la intensitat dels símptomes varien en funció de la persona. En alguns casos (entre el 15% i el 30%), la malaltia cursa de manera asimptomàtica.

La manifestació principal de l’endometriosi és el dolor pelvià i abdominal ja sigui:

  • Durant la menstruació (dismenorrea).
  • En les relacions sexuals (disparèunia).
  • En qualsevol moment durant el cicle menstrual (dolor pelvià crònic).
  • Coincidint amb les deposicions i la micció (més comú durant la menstruació).

La intensitat del dolor no està relacionada amb la gravetat de la malaltia. Hi ha dones amb endometriosi lleu que en tenen molt, mentre que d’altres amb endometriosi greu n’experimenten poc o, fins i tot, no presenten dolor.

Altres símptomes de la malaltia poden ser:

  • L’esterilitat: entre el 30% i el 50% de les dones amb endometriosi són estèrils i entre el 50% i 60% de les dones estèrils tenen endometriosi.
  • Sagnada entre períodes menstruals.
  • Sagnada menstrual excessiva (hipermenorrea).
  • Problemes intestinals (còlics, diarrea, restrenyiment...).