Precaucions per una revetlla de Sant Joan tranquil·la

14/06/2024

Protecció Civil engega una nova campanya de sensibilització sobre els riscos de l'estiu, entre els quals, hi ha l'ús del foc i els artefactes pirotècnics a les revetlles i festes. Amb Sant Joan a tocar, l'Ajuntament de Pals recorda una sèrie de mesures de seguretat que cal tenir sempre en ment.

Fogueres

Queda prohibit el llançament de petards i l'encesa de focs a menys de 500 metres de zona forestal. Una espurna o les flames podrien provocar un incendi que es propagaria ràpidament. L'Ajuntament pot donar llicència per a fer fogueres en casos específics, però cal sol·licitar-la amb antel·lació.

En cas de fer foc, cal evitar encendre'l a zones amb vegetació seca o arbrat, i és millor fer-lo a més de 15 metres de façanes i cotxes. Mai sota línies elèctriques. Protecció Civil també demana que no s'hi llencin papers o teixits, perquè el vent no els enlairi i els porti lluny. Disposa en tot moment d'un mitjà per apagar el foc i vigila-la fins que s'extinguexi definitivament.

Pirotècnia

A Pals, no es poden llançar coets ni petards als carrers del nucli urbà, sinó que s'han d'utilitzar a les places i espais autoritzats. Tampoc es poden llançar contra persones o objectes, com vehicles o mobiliari urbà. No s'han de ficar els petards dins les totxanes ni les ampolles perquè en explotar fan metralla que pot fer molt mal.

Les autoritats recomanen que només es comprin petards a llocs autoritzats i que, a l'hora de fer-los servir, ningú se'ls apropi a la cara o el cos. No llanceu fanalets ni coets amb paracaigudes. I, en cas d'accident, truqueu sempre a Emergències a través del telèfon 112.

A les persones amb hipersensibilitat al soroll, se'ls recomana utilitzar auriculars amb cancel·lació de soroll.

Animals

En el cas de les persones amb gossos i gats, es recomana passejar-los a les franges horàries més tranquil·les, així com preparar-li un espai segur a casa per a quan comencin els petards. Es pot esmorteir el soroll exterior deixant la televisió o la ràdio encesa. I davant del dubte, sempre és millor trucar a la clínica veterinària per rebre consell.

  • Precaucions revetlla