Alerta per la retirada del mercat d’un producte cosmètica

04/04/2023

És un gel blanquejant que supera els límits establerts de peròxid d’hidrogen.

L’Agència Espanyola de Medicaments ordena la retirada cautelar d’un gel blanquejant dental que no compleix amb el reglament de la Comissió Europea. Es tracta d’un producte amb el nom comercial 10 pc Teeth Whitening Pen Teeth Whitening Agent, comercialitzat per Fruugo i distribuït per botigues en línia. Les autoritats demanen no adquirir-ne més i deixar d’utilitzar qualsevol unitat comprada perquè sobrepassa la quantitat permesa de peròxid d’hidrogen, popularment conegut com a aigua oxigenada. 

Es procedeix a la retirada després que les autoritats hagin detectat que un dels lots revisats contenia 2,6% de peròxid d’hidrogen i un altre arribava al 2,76%. La regulació indica que la concentració màxima en un cosmètic no ha de superar el 0,1%. L’Agència també ha retirat d’un altre producte blanquejant que, segons citava en el títol, contenia un 44% de peròxid, tot i que l’anàlisi posterior del gel va demostrar que es trobava dins dels límits legals. Tot i això, la mesura cautelar afecta tots els lots de 44% Perioxide Dental Bleaching System Oral Gel-teeth Whitening. 

El peròxid d’hidrogen és un oxidant fort i corrosiu que sovint s’utilitza en dosis molt reduïdes en el sector de la cosmètica com a blanquejant de cabell. En la indústria es fa servir en quantitats més elevades per aclarir teles i paper, per exemple. L’exposició a concentracions altes pot generar problemes en les membranes mucoses i gastrointestinals, així com en la pell i els ulls. 

Pel que fa a les empreses distribuïdores i establiments de venda que disposen de lots afectats, Sanitat ordena immobilitzar-los i cessar-ne la comercialització de forma immediata. I recomana contactar amb el proveïdor del producte per gestionar la devolució. Per resoldre qualsevol dubte sobre l’alerta sanitària, es pot enviar un correu a controlfarmaceutic.salut@gencat.cat, indicant, en l’assumpte del correu, la referència i la marca i nom comercial del producte afectat. 

Si heu experimentat o teniu coneixement que algú pateix algun efecte no desitjat atribuïble a l’ús d’un producte cosmètic, podeu comunicar-ho a través del portal NortificaCS

  • Productes retirats de la venda
  • Productes retirats de la venda