Mesures per controlar el mosquit tigre

10/05/2023

L'Ajuntament ha començat els primers tractaments antilarvaris i ofereix una sèrie de consells a la ciutadania.

El mosquit tigre és una espècie invasora que prové d'Àsia, però que ja es pot trobar pràcticament a tot Catalunya. La pujada de les temperatures facilita la seva proliferació, per això, l'Ajuntament de Pals ha iniciat els primers tractaments antilarvaris als embornals de la via pública amb l'objectiu d'evitar-hi la cria. A més, també difon una informació bàsica i essencial perquè la població estigui previnguda i ajudi a reduir la presència de l'insecte. El díptic de l'Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona està adjunt a la notícia.

Només piquen les femelles, que necessiten la sang per a la posta. Mai s'allunyen més de 100 metres del lloc on neixen, per tant, si notes que n'hi ha a prop, poden haver criat allà. En aquest cas, l'Ajuntament anima la població a utilitzar l'aplicació Mosquito Alert. Només cal fer una foto a l'insecte detectat i enviar-la per ajudar la comunitat científica a estudiar el comportament de l'espècie i prevenir-ne la proliferació. El mosquit adult és de mida petita, de color negre, amb ratlles blanques per tot el cos i amb una línia blanc al cap i al tòrax.

Mesures de prevenció

Cada posta d'una femella pot arribar als 200 ous. Per obrir-se, necessitaran estar ubicats en un espai amb aigua, per això, és important evitar els estancaments un cop ha plogut. Les autoritats recomanen netejar zones com les canaleres, cubells i altres recipients a l'exterior. Els dipòsits d'aigua es poden tapar amb una mosquitera, i als estanys i fonts ornamentals s'hi poden introduir peixos vermells que s'alimenten de larves de mosquit.

Traieu els platets de sota els testos de flors i plantes perquè s'hi sol acumular aigua. I és aconsellable buidar els embornals i tractar regularment l'aigua que acumulin amb productes larvicides.

El mosquit tigre pot transmetre tres malalties complicades, el Dengue, el Zika i el Chikungunya. En cas de viatjar a països on les malalties estan presents, les autoritats demanen extremar les precaucions.

Informació addicional

  • Programa prevenció mosquit tigre