Pals aplica més mesures davant l'episodi de sequera

26/01/2024

Es reguen els arbres amb aigua regenerada de la depuradora i únicament per assegurar-ne la seva supervivència

Catalunya es troba en una situació excepcional de manca de pluges. L'escassetat d'aigua i les seves conseqüències han portat el Govern a prendre mesures, i molts municipis ja fa mesos que han iniciat actuacions per combatre la crisi. L'Ajuntament de Pals, per exemple, rega els arbres i les plantes amb aigua regenerada de la depuradora i únicament per garantir-ne la supervivència. El reg automàtic, que fins al moment s'ajustava al mínim indispensable, s'anul·la i a partir d'ara es farà de forma manual amb l'aigua regenerada i igualment només per garantir la supervivència de l'arbrat.

Des de l'inici de la sequera s'han aturat els regs automàtics de gespa, i des de fa unes setmanes s'han tancat les fonts de la via pública i s'ha prohibit la utilització de dutxes a les instal·lacions esportives per estalviar en el consum d'aigua.

L'Ajuntament de Pals fa una crida a la ciutadania perquè col·labori en la reducció de la despesa d'aigua, un bé comú molt preuat que, malauradament, cada vegada és més escàs. Per aconseguir-ho, recorda que no s'ha de malbaratar cap gota. Es poden prendre mesures d'estalvi a la llar com, per exemple, utilitzar el mode ecològic de la rentadora, en cas que en disposi. Fer dutxes en comptes de banyeres perquè consumeixen fins a 150 litres menys, recollir l'aigua freda de la dutxa que surt mentre s'espera la calenta per reutilitzar-la o instal·lar-hi dispositius de control del cabal. Aquesta eina també es pot fer servir a les aixetes del lavabo o la cuina i suposen un estalvi de fins al 50% de l'aigua. Les aixetes s'han de tancar mentre no s'utilitza i s'han de reparar sempre que tinguin una avaria. Un degoteig constant pot suposar fins a 30 litres al dia.

Si la cisterna del lavabo no és de doble càrrega, es poden posar dues ampolles de plàstic plenes de sorra al dipòsit perquè la descàrrega no sigui tan abundant. Es recomana també no rentar el cotxe amb mànega i, en cas de disposar de jardí o piscina, prendre mesures per estalviar en la seva cura. Adjunt a la notícia trobareu una sèrie de consells per estalviar en el consum d'aigua a les llars, facilitats per l'Agència Catalana de l'Aigua.

  • Aigua regenerada
  • Tancament de dutxes